Mantı tarifi, Nasıl yapılır?

Bugün haberimizde hepimizin severek tükettiği Türk mutfağının klâsik lezzetlerinden biri olan mantı tanımı ile karşınızdayız.

Mantı yapmak için kullanacağınız bir tanım:

Malzemeler: Hamur İçin:

  • 2 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı su
  • Yarım tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin:

  • 250 gr dana kıyma
  • 1 soğan (isteğe bağlı)
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı kararbiber

Sos İçin:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı su
  • Yarım tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım tatlı kaşığı nane

Yoğurtlu Sos İçin:

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • Yarım tatlı kaşığı tuz

Yapılış:

  1. Hamur için unu bir kaba alın. Ortasını havuz üzere açıp, yumurtayı, suyu ve tuzu ekleyin. Karışımı yeterlice yoğurup, yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru üzerini örterek 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

  2. İç harcı için kıymayı bir kaba alın. İnce doğranmış soğanı ekleyip, tuz ve kararbiberi de ek edin. Karışımı uygunca yoğurup, iç harcı hazırlayın.

  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde modüller koparıp, unlu bir yerde ince yuvarlaklar açın. Açtığınız yufkaların ortasına iç harçtan koyup, yufkanın kenarlarını birleştirerek kapatın. Mantıları aykırı çevirip, yavaşça bastırarak kenarlarından kapatın.

  4. Bir tencerede suyu kaynamaya bırakın ve kaynar suya mantıları ekleyin. Mantılar suyun yüzeye çıkınca, 5-6 dakika kadar kaynayan suda haşlayın. Akabinde süzüp, servis tabağına alın.

  5. Sos için tereyağını bir tencerede eritin. Salçayı ekleyip, kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun. Akabinde su, pul biber ve naneyi ek edip, karışımı kaynamaya bırakın. Sos kaynadıktan sonra 1-2 dakika kadar daha kaynatıp, ocaktan alın.

  6. Yoğurtlu sos için yoğurdu bir kaba alın. İsteğe bağlı olarak ezilmiş sarımsağı ve tuzu ekleyip, yoğurdu yeterlice çırpın.

  7. Hazırladığınız mantıları servis tabağındaki mantıların üzerine dökün ve üzerine sosu gezdirin. Ayrıyeten yoğurtlu sosu da mantıların üzerine dökün ya da farklı bir kasede servis yapabilirsiniz.

  8. Mantıyı sıcak servis yapın. Üzerine pul biber ve ince doğranmış taze yeşilliklerle garnitür ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

  9. İşte mantı yapmak için kullanabileceğiniz kolay bir tarif! Mantı, yoğurtlu sos ve salçalı sosla mükemmel bir lezzet kombinasyonu oluşturur ve iftar sofralarınıza lezzet katar. Denemek isterseniz, tanımı adım adım takip ederek meskende mantı yapabilirsiniz. Afiyet olsun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir