Rekabet Kurulu, Türkiye’de cips ve şekerleme pazarında faaliyet gösteren en büyük markalardan Frito Lay’e rekor ceza kesti. Frito Lay Besin Sanayi ve Ticaret AŞ’ye yaklaşık 1,3 milyar lira ceza kesilmesine karar verildi. Yapılan açıklamada Frito Lay’in bakkal, market üzere satış noktalarında rakiplerinin satışlarını engellemeye yönelik uygulamalarda bulunduğu söz edildi.
Türkiye’de en büyük cips üreticisi markaları ortasında olan Frito Lay Besin Sanayi ve Ticaret AŞ’ye rekor ceza verildi.
Rekabet Kurumu, cips dalında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetini zorlaştırdığı ve pazardan dışladığı gerekçesiyle şirkete inceleme başlatmıştı.

1 milyar 300 milyon lira ceza kesildi.

Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada şirketin bakkal, market üzere satış noktalarında rakiplerinin satışını engellemeye yönelik uygulamalarda bulunduğu tabir edildi. Şirkete 1 milyar 300 milyon lira para cezası verildi.
Frito Lay stantlarının yüzde 30’luk kısmı rakip eserler için ayrılacak.

Açıklamada rakip stant bulunmayan satış noktalarında Frito Lay stantlarının yüzde 30’luk kısmının rakip eserlere ayrılacağı tabir edildi.
“Bu kısım rakip cips eserleri için ayrılmıştır” etiketi bulunacak.

‘Ayrılan kısım seperatörle bölünecek ve bu kısımdaki her sepette okunabilir biçimde, ‘Bu kısım rakip cips eserleri için ayrılmıştır’ etiketi bulunacak. Rastgele bir sebeple rakip eserlerin satış noktasında bulunmadığı yahut tükendiği durumlarda rakip eserler için ayrılan bu kısım boş bırakılacak ve Frito Lay eserleri ile doldurulmayacak.’
Satış noktalarına, rakip eserlerin bulunurluğunu ve görünürlüğünü gaye alan rastgele bir yönlendirmede bulunulmayacak. Frito Lay, satış noktalarına en fazla bir cips standı yerleştirebilecek. Standart satın alma süreçleri haricinde, perakende satış noktalarına finansal yarar sağlanamayacak. Rakip eserlerin de satış noktalarına girmesiyle tüketicilere sunulan seçenekler artacak.
Alınan bu kararla Frito Lay’in rakiplerinin de büfe, bakkal, küçük market üzere satış noktalarına girmesi ve paketlenmiş cips pazarında tüketicilerin seçeneklerinin artırılması hedeflenmiştir.’